Translate ☆★☆

środa, 29 kwietnia 2015

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane są smaczne, a ponadto proste w wykonaniu. Czas przygotowania jest nieco dłuższy niz w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych.

Składniki:
1/2 kg pieczarek
1/2 kg mięsa mielonego( wieprzowe)
4 jajka
1 cebula mała
1 1/2 szkl. Mąki
1 szkl mleka
Sól, pieprz
Bułka tarta
Przyprawa do mielonych
Szczypta ziół prowansalskich

Wykonanie:
Pieczarki umyć, oczyścić odciąć, ale nie wyrzucać nóżek.
Mięso mielone wymieszać z 2 jajkiem, bułką tartą, posiekanymi nóżkami z pieczarek, drobno pokrojoną podsmażoną cebulką i przyprawami.

Pieczarki faszerować przygotowanym farszem.

Z jajek, mąki i mleka przygotować ciasto naleśnikowe - odrobinę bardziej gęste niż na naleśniki.
Faszerowane pieczarki obtaczać częścią mięsną w bułce tartej i całością w cieście naleśnikowym.

Smażyć z każdej strony w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 20-25 szt. w zależności od wielkości pieczarek.

3 komentarze:

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.