Translate ☆★☆

sobota, 2 maja 2015

Żeberka duszone w sosie

Żeberka duszone w sosie z ziemniaczkami to świetny zestaw na obiad.

SKŁADNIKI:
*80 dkg żeberek wieprzowych (mięsnych)
*przyprawa uniwersalna do mięsa
*sól
*pieprz ziołowy
*czosnek
*zioła prowansalskie
*majeranek
*100 ml czerwonego wina
*0,7 l wody
*3 łyżki mąki
*olej do smażenia
*1 miała marchewka
*przyprawa uniwersalna do sosów, zup innych
*liść laurowy
*ziele angielskie

WYKONANIE:
Żeberka oddzielić od siebie, umyć, włożyć do naczynia. Posypać sporą ilością uniwersalną przyprawą do mięs, szczyptą majeranku, odrobiną pieprzu ziołowego, dodać przeciśnięte 2-3 ząbki czosnku oraz 50 ml wina. Wszystko razem dokładnie wymieszać- wcierając przyprawy w żeberka. Odstawić do lodówki pod przykryciem na 30 min. aby mięso przeszło przyprawami.
*W tym czasie można obrać i zetrzeć na grubych oczkach marchewkę bądź pokroić w kostkę.
Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię włożyć żeberka układając jedno obok drugiego polewając płynem z przyprawami po wierzchu z naczynia, w którym było mięso.
Obsmażyć z każdej strony na złoty-brązowawy kolor. Pod koniec wlać pozostałe 50 ml wina na patelnię i zmniejszyć ogień do momentu wyparowania alkoholu.
Podczas smażenia należy nastawić wodę w garnuszku wraz z marchewką.
Po usmażeniu żeberek dodać je do gotującego się płynu, zmniejszyć ogień, gotować 10-15 min.
Dodać do smaku sól, przyprawę uniwersalną, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wsypać na nią 3-4 łyżki mąki cały czas mieszając do uzyskania złotej mącznej masy - zasmażki. Dodać ją do gotującego się bulionu cały czas energicznie mieszając do zgęstnienia i uzyskania konsystencji sosu. Na koniec można dodać odrobinę natki pietruszki.

SMACZNEGO!
Propozycje poddania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.