Por jest bardzo zdrowy i każdy to wie lecz nie bardzo wie co można z niego zrobić. Moją alternatywą jest sałatka (surówka) jak zwał tak zwał w każdym bądź razie idealnie pasuje do obiadu.
Składniki :
Por
2-3 jajka
Jabłko
1/2 puszki Kukurydzy konserwowej
*
Majonez
Sól i pieprz
Zioła prowensalskie
Bazylia
Wykonanie :
Umytego pora rozcinamy na pół i w drobne paseczki szanujemy tylko jasną cześć (ciemna może nam się przydać do rosołu). Następnie odrobinę solimy i mieszamy pora po czym odstawiamy na 10-15 min. (Nigdy nie blanszowac pora - bedzie rozwodniony a smak sałatki mydlany)
W tym czasie gotujemy 2-3 jajka na twardo. Gdy ostygną - obrać i pokroić w kostkę.
Por po 10 min. zmiękł więc odciskamy i odlewamy nadmiar płynu.
Dodajemy do pora pokrojone jajka, następnie ścieramy na tartce, na grubych oczkach jabłko oraz wsypujemy ok. 1/2 puszki kukurydzy.
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, , a także dosypać odrobinę ziół prowensalskich i bazyli. Dokładnie wymieszać i dodać majonez.
Tak sporządzona sałatka idealnie pasuje do obiadu.
Och... uwielbiam, sama taką przyrządzam :)
OdpowiedzUsuńU nas też bardzo często zazwyczaj do pieczonego kurczaka
UsuńJa zamiast jabłka daję szynkę konserwową. :)
OdpowiedzUsuńKażdy robi jak lubi - ile gospodyń tyle wersji jednego przepisu ;)
OdpowiedzUsuń