Translate ☆★☆

niedziela, 26 kwietnia 2015

Sernik kawowy z morelami

Pyszne, aromatyczne i bardzo proste do przygotowania ciasto. Idealne na deser, do herbaty czy też kawy.




SKŁADNIKI:
200 g margaryny
1 1/2 szkl cukru
1 1/2 szkl mąki
1 łyżka kakao
2 paczki cukru waniliowego
4 jajka
Szczypta soli
1 puszka moreli (400g)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
750 g chudego twarogu
1 opakowanie budyniu waniliowego
Papier do pieczenia

WYKONANIE:
Połowę margaryny posiekać z mąką, wsypać 1/2 szkl cukru, kakao, 1 jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. 
Przykryć ścierką i odstawić na 30 min do lodówki.
Po upływie czasu oczekiwania.
Odciąć niewielki kawałek ciasta i odłożyć na bok.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować okrągły placek o śr. Ok. 34 cm.
Do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 26 cm przełożyć spód ciasta, które należy docisnąć ma brzegach. Spód gęsto podziurkować widelec, przykryć ponownie wstawić do lodówki.
W tym czasie
Morele osączyć, kawę rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody.
Margarynę pokroić w kostkę, ucierać mikserem z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
W osobnym naczyniu rozbić jajka - osobno białka, osobno żółtka.
Do kremu margarynowego dodać żółtka, stopniowo po łyżce ser, budyń oraz napar kawowy.
Do białek dodać szczypte soli i ubić na sztywno, dodać do masy serowej.
Pokroić morele w grubą kostkę (można zostawić 2-3 połówki do dekoracji) dodać do masy i wymieszać tym razem łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy na wcześniej wyłożony spod ciasta.
Na masę serową poukładać placki z pozostałego ciasta - można pokruszyć, poukładać kropki, paski według uznania.
Gotowe ciasto pieczemy w 1750 st. C przez 1 godz.
Na ostudzonym cieście można poukłada pozostałe morele pokrojone w dowolny sposób.
SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.