Translate ☆★☆

wtorek, 13 października 2015

Cebularze drożdzowe

Wspaniały przepis na cebularze, który dostałam od teściowej podzielę się nim również z wami.
Bułeczki są wręcz idealne mięciutkie nawet na drugi i trzeci dzień bez chowania do woreczka.

SKŁADNIKI
Ciasto:
1/2 kg mąki (ok. 2 1/2 szkl.)
1/2 szkl śmietany (12% lub 18%)
5 dkg drożdży
1 margaryna
Szczypta soli
Cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
Farsz cebulowy:
1/2 kg cebuli
2-3 łyżki maku
Szczypta soli
Olej do smażenia

WYKONANIE
Ciasto
Śmietanę odliczyć do żaroodpornego naczynia, dodać pokruszone drożdże z połową cukru waniliowego, - razem podgrzać do wyrośnięcia drożdży
Żółtka ubić z cukrem
Margarynę posiekać z mąką.
Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto.
Zawinąć ciasto w folię i włożyć do zamrażalnika na godzinę.

W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, solimi i mieszamy razem z makiem. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na oleju lub maśle do zeszklenia.

Po upływie czasu wyciągamy ciasto rwiemy je na niewielki kulki i delikatnie rozwałkować na grubość ok 1,5 cm.

Na środek rozsmarowujemy farszem cebulowym i wkładamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Smacznego
Ps. Z poddanych składników wychodzi ok 30 cebularze o średnicy ok. 20 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.