Translate ☆★☆

czwartek, 10 września 2015

marynowane podgrzybki

Mamy już prawie jesień i pierwsze grzybobranie już za mną - seria podgrzybków część obgotowane 2 x po 30 min zamrożone, a z drugiej części należy zrobić grzybki marynowane.
SKŁADNIKI:
* 2 kg grzybów - podgrzybki
* 3 szkl. wody
* 1 szkl. octu
* 3 łyżki cukru
1 łyżka soli
* 2 cebule
# Do słoika
1 liść laurowy
2-4 ziarka ziela angielskiego
2-4 ziarka pieprzu prawdziwego nie mielonego
1/2 łyżeczki gorczycy

WYKONANIE :
Grzyby przebrane dokładnie umyć (należy je płakać 3-4 razy w zależności od stopnia zabrudzenia). Następnie należy obgotować w osolonej wodzie przez 30 min. przed wyłączniem ognia należy dolać do garnka 2-3 łyżki octu. Następnie należy zlać wodę i ponownie obgotować przez 30 minut. Wodę zlać odstawić grzyby na bok.
Przygotować zalewę - do garnka wlać 3 szkl wody, 1 szkl. octu, wsypać sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia.
Cebulę pokrojoną w piórka dodać do wrzącej zalewy - gotować 3-5 min.
Dodać grzyby - gotować 15-20 min.
Do przygotowanych wcześniej słoików nakładać grzyby razem z zalewą - w miarę luźno bez zbytniego ścisku.
Słoiki zakręcić od razu na gorąco i stawiać dnem do góry.
Wyłączyć ogień dopiero po nałożeniu grzybów do wszystkich słoików.
SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Jak ja uwielbiam takie grzybki!!!! Będąc w ciąży zjadałam codziennie cały słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.