Translate ☆★☆

czwartek, 27 sierpnia 2015

Bułeczki - domowe drożdzówki

Czasami mam dość bułeczek, drożdżówek ze sklepu wtedy robię je sama z takim nadzieniem jakie sama lubię najbardziej.
Koniec wakacji to dla większości powrót z urlopu do pracy, szkoły, domu. Na drzewach pełno jeszcze śliwek więc ich użyłam do moich dzisiejszych - a w rzeczywistości wczorajszych wypieków.

SKŁADNIKI:
nadzienie
5-7 dużych śliwek
3-4 łyżki cukru
ciasto
5 dag drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
2/3 szkl. śmietany (najlepiej jogurtowej - lub jogurt naturalny)
3 szkl. mąki
Szczypta soli
2 łyżki cukru

WYKONANIE :

nadzienie
Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i wymieszać.

ciasto
Śmietanę przełożyć do głębokiego naczynia, skruszyć drożdże, wrzucić żółtka, cukier, sól oraz łyżkę mąki. Zamieszać i odstawić w ciepłym miejscu na 10-15 min do wyrośnięcia drożdży.
Następnie dodać proszek do pieczenia przesiany z mąką i zagnieść ciasto.
* Jeżeli jest za twarde można dodać odrobinę mleka.

Formowanie bułeczek
Ciasto rwać na kulki i rozciągnąć na placek, na środek położyć łyżeczkę farszu. Boki placka zebrać razem ze sobą i uformować kulkę.
Bułeczki układać na natłuszczonej blaszce zostawiając odstęp między sobą ponieważ podwoją swoją objętość.
# Bułeczki możemy posypać kruszonką, bądź posmarować roztrzepanym jajkiem.
Moje na zdjęciu robione w pośpiechu więc nie smarowałam ich niczym.
PIEC 25-30 min w 180 st. C 
Na złoty kolor

Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika.
SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.