Translate ☆★☆

środa, 19 sierpnia 2015

Forszmak

FORSZMAK zwany również jako LECZO jest w rodzaju gęstego sosu podawanego najczęściej do ryżu, kaszy wszelkiego rodzaju, a także ziemniaków. Można również podawać do same z dodatkiem świeżego chlebka.
Składniki:
  • ok. 1 l. wody
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 1/2 kg chudego mięsa np. szynki
  • 1 cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg kiełbasy
  • 20 dkg boczku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • olej do smażenia
  • bulion warzywny
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
*** do zasmażki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • odrobina oleju


WYKONANIE

  1. Nastawić wodę.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki - usmażyć dodać do rondelka.
  3. Paprykę pokroić w drobną kostkę wrzucić na gotującą się wodę.
  4. Cebulkę pokroić w kostkę - dodać pod koniec smażenia pieczarek.
  5. Surowe mięso pokroić w kostkę usmażyć na patelni - dodać do rondelka.
  6. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę - usmażyć i dodać do garnka.
  7. Gotować wszystko razem 15 min. dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy przykryć na chwilę aby się poddusiło.
  8. W tym czasie wykonać zasmażkę ( na patelni na rozgrzanym oleju zasmażyć mąkę na złoty kolor).
  9. Dodać zasmażkę do potrawy - cały czas mieszając do chwili zgęstnienia.
  10. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.