Składniki:
- ok. 1 l. wody
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 kg chudego mięsa np. szynki
- 1 cebula
- 30 dkg pieczarek
- 30 dkg kiełbasy
- 20 dkg boczku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- bulion warzywny
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
- 3 łyżki mąki pszennej
- odrobina oleju
WYKONANIE
- Nastawić wodę.
- Pieczarki pokroić w plasterki - usmażyć dodać do rondelka.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę wrzucić na gotującą się wodę.
- Cebulkę pokroić w kostkę - dodać pod koniec smażenia pieczarek.
- Surowe mięso pokroić w kostkę usmażyć na patelni - dodać do rondelka.
- Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę - usmażyć i dodać do garnka.
- Gotować wszystko razem 15 min. dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy przykryć na chwilę aby się poddusiło.
- W tym czasie wykonać zasmażkę ( na patelni na rozgrzanym oleju zasmażyć mąkę na złoty kolor).
- Dodać zasmażkę do potrawy - cały czas mieszając do chwili zgęstnienia.
- Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.