Dla niektórych smaki z dzieciństwa a dla mojego męża nowość gdyż jak zobaczył rabarbar gdy go pokroiłam zapytał co to za chwasty i że nie będzie tego jadł jak się później okazało prosił o dokładkę.
SKŁADNIKI:
1/2 kg rabarbaru
2 jajka
Szczypta soli
3/4 szkl soku wiśniowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
Cukier waniliowy
3/4 szkl maślanki lub kefiru
1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder
Tłuszcz do smażenia
1/2 kg rabarbaru
2 jajka
Szczypta soli
3/4 szkl soku wiśniowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
Cukier waniliowy
3/4 szkl maślanki lub kefiru
1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder
Tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić na niewielkie kawałeczki.
Sok wiśniowy zagotować z rabarbarem i 3 łyżkami cukru, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać w odrobinie zimnej wody(1/4 szkl). Ponownie zagotować i wystudzić.
Jajka utrzeć z resztą cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Cały czas mieszając dodawać masło oraz maślankę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do masy.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać na patelnię niewielkie ilości ciasta formując okrągłe racuchy.
Smażyć na złoto z dwóch stron.
Smażyć na złoto z dwóch stron.
Podawać z kisielem rabarbarowym posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
My najbardziej lubimy racuchy z jabłkami. Z rabarbarem jeszcze nie próbowaliśmy
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować mi i moim smykom bardzo smakuje
OdpowiedzUsuń