Mój przepis na szarlotkę jest bardzo prosty, tani, a jednocześnie co jest bardzo ważne smaczny. Moje dzieci wręcz szaleją na jej punkcie i zawsze im za mało.
Składniki:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. Śmietany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. Cukru
3 szkl. Mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. Śmietany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. Cukru
3 szkl. Mąki pszennej
Jabłka:
1 kg obranych i startych na taryfę jabłek (bez środków)
1 kisiel jabłkowy lub cytrynowy
Wymieszać razem i odstawić aż ciasto będzie wyrobione
1 kg obranych i startych na taryfę jabłek (bez środków)
1 kisiel jabłkowy lub cytrynowy
Wymieszać razem i odstawić aż ciasto będzie wyrobione
Wykonanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i posiekać z mąką margarynę. Jajko wbić do śmietany, wymieszać i dodać to posiekanej z mąką i innymi składnikami margaryny. Zagnieść.
Podzielić ciasto na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć 1 część do wcześniej przygotowanej blaszki.
Wyłożyć do blaszki na ciasto wszystkie starte jabłka, rozprowadzić i przykryć drugim plackiem.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i posiekać z mąką margarynę. Jajko wbić do śmietany, wymieszać i dodać to posiekanej z mąką i innymi składnikami margaryny. Zagnieść.
Podzielić ciasto na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć 1 część do wcześniej przygotowanej blaszki.
Wyłożyć do blaszki na ciasto wszystkie starte jabłka, rozprowadzić i przykryć drugim plackiem.
Piec ok. 45 min
180 st. C
180 st. C
Uwielbiam ❤️❤️❤️ http://siotrysiostrzyczki.blogspot.com/?m=1
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńwww.sweetbox.com.pl