Translate ☆★☆

piątek, 17 lipca 2015

Tarta z masą budyniową i owocami

SKŁADNIKI:
3 łyżki masła
1/2 szkl mleka
1 szkl mąki
2 dag drożdży
4 jajka
5 łyżek cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 szkl śmietany kremówki
25 dag jagód
25 dag. Porzeczek czerwonych
Tłuszcz i mąką do formy
Cukier puder

WYKONANIE:
Masło stopić i wystudzić. Mleko podgrzać, przelać do miski i rozpuścić w nim drożdże. Dodać kilka łyżek mąki oraz 2 łyżki cukru i wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać, dodać 1 jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Powoli wlać wystudzone masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
Naszykować formę do tarty.
Przebrać i umyć owoce.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i rozwałkować na cienki placek. Przełożyć go do formy. Na ciasto rozsypać owoce(zostawić 1/2 szkl owoców na potem).
Kremówkę wymieszać z 3 rozmaitymi jajkami, dodać cukier i cukier waniliowy - wlać na owoce.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piec 30 min.
W połowie czasu (po około 15 min) wsypać na ciasto pozostałe owoce.
Po upieczeniu i wystygnięciu brzegi ciasta należy obsypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.