Translate ☆★☆

wtorek, 23 czerwca 2015

Gołąbki bez zawijania

Osobiście bardzo lubię gołąbki,  ale jak wiadomo trzeba się trochę z nimu pobawić.  Niestety jednak w ostatnim czasie gotuje wszystko na szybko - jak wiecie rozpoczęłam pracę... Tak i gołąbki również powstały w wersji przyspieszonej:

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowego najlepsza łopatka lub kartkówka)
2 saszetki ryżu
1 mała główka kapusty
Przyprawy: sól,  pieprz, 
Bułka tarta

Wykonanie:

Mięso posolić,  dodać pieprz i wymieszać.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. 
Kapustę posiekać i od gotować w osolonej wodzie,  a następnie dokładnie odcedzić.

Wszystkie składniki razem wymieszać,  dodać z wyczuciem bułkę tarta tak aby masa miała konsystencję przypominająca mięso mielone na kotlety i tak samo formować kotlety, taczac w bułkę tartą i smażyć na wolnym ogniu.  Następnie przełożyć do pustego naczynia,  najlepiej rondelka lub garnka aby można było przykryć pokrywką.

Po usmazeniu wszystkich i przełożeniu do garnka,  należy podlac kotlety 1/2 szkl bulionu na kostce rosolowej lub kucharku i poddusić bez przykrycia do momentu odparowania płynu. 

Podawać najlepiej z sosem pomidorowym takim jak do tradycyjnych gołąbków.

2 komentarze:

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.