Translate ☆★☆

sobota, 19 kwietnia 2014

Zupka warzywna

Smaczna zupka warzywna dla maluszków, można ją podawać od 5 miejsca życia.
Zupka warzywna jest przeznaczona również dla starszych dzieci czy osób dorosłych. Aczkolwiek małym dzieciom należy ograniczyć ilość przypraw zawierających sól i pieprz.

Składniki na zupkę na 2 porcje dla malucha:
1/2 l. Wody
1 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
1/3 pietruszki
2 łyżki ryżu
15 dag piersi z indyka bądź kurczaka
Natka pietruszki
Koperek
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki lub zetrzeć na tarce.
Mięsko pokroić również w kostkę.
Wszystko razem wrzucić do niedużego garnuszka bądź rondelka. Dolewamy ok. 1/2 l. Wody, tak aby wszystkie składniki były przykryte.
Do zupki warzywnej ryż dodajemy 15 min przed końcem gotowania.
Gdy wszystko miękkie i ugotowane zestawiamy z ognia i posypujemy natką i koperkiem oczywiście drobno posiekanymi.
Dla małych dzieci należy dodatkowo rozetrzeć najlepiej przy pomocy blendera.
Dla starszych podczas gotowania można dodać inne przyprawy typu bulion w kostce itp.
Moje dzieci zawsze zjadają taką zupkę warzywną do końca i proszą o dokładkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.