Tanie i bardzo zdrowe danie to zapiekanka kalafiorowa.
Składniki:
1 cały kalafior
10 dag startego sera żółtego
4 łyżki bułki tartej
300 g śmietany 22%
2 żółtka
5 łyżek masła
Sól i pieprz ziołowy
1 cały kalafior
10 dag startego sera żółtego
4 łyżki bułki tartej
300 g śmietany 22%
2 żółtka
5 łyżek masła
Sól i pieprz ziołowy
Wykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 5-7 min.
Ugotowany kalafior przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem i przyprawami, polać kalafior.
Ser wymieszać z bułką tartą i posypać po wierzchu.
Na sam koniec przykryć masłem.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 5-7 min.
Ugotowany kalafior przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem i przyprawami, polać kalafior.
Ser wymieszać z bułką tartą i posypać po wierzchu.
Na sam koniec przykryć masłem.
Tak przygotowaną zapiekankę kalafiorowa zapiec w piekarniku przez 25-35 min bez przykrycia w temp. 280 st. C.
Zapiekankę można podzielić na 6-8 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.