Łazanki z kapustą to kolejne danie z serii proste i smaczne, a co ważne dość syte. Ostatnim czasem chodziły za mną smaki jeszcze ze szkolnej stołówki więc jest - szybki i prosty przepis na coś z niczego.
SKŁADNIKI:
400 g makaronu na Łazanki ewentualnie wstążka
1 kg kapusty słodkiej (1 mała)
10 dag boczku
20 dag szynki lub ogonówki
1 średniej wielkości cebula
Przyprawy - sól, pieprz, kostka rosołowa, Łyżka maggi
WYKONANIE:
Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście (wyrzucamy je), płuczemy całą główkę, a następnie rozcinamy na ćwiartki - nie zapomnij wyciąć głąba.
Ćwiartki gotować w osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej do miękkości.
Kapustę odsączyć i posiekać.
Boczek i szynkę pokroić w paski. Smażyć na wolnym ogniu z dodatkiem pozostałej części kostki rosołowej.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać na patelnie do mięsa.
Zawartość patelni gdy cebula się podsmaży powinniśmy przelać go większego garnuszku tak aby zamieściła nam się do tego posiekana kapusta. Po wrzuceniu wszystkiego wraz z kapusta dusić wszystko pod przykryciem przez 10-15 min co chwile mieszając. Dodać do smaku sól i pieprz.
Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście (wyrzucamy je), płuczemy całą główkę, a następnie rozcinamy na ćwiartki - nie zapomnij wyciąć głąba.
Ćwiartki gotować w osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej do miękkości.
Kapustę odsączyć i posiekać.
Boczek i szynkę pokroić w paski. Smażyć na wolnym ogniu z dodatkiem pozostałej części kostki rosołowej.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać na patelnie do mięsa.
Zawartość patelni gdy cebula się podsmaży powinniśmy przelać go większego garnuszku tak aby zamieściła nam się do tego posiekana kapusta. Po wrzuceniu wszystkiego wraz z kapusta dusić wszystko pod przykryciem przez 10-15 min co chwile mieszając. Dodać do smaku sól i pieprz.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
☆★☆★☆
☆★☆★☆
Koszt dania na ok 4-5 średnich porcji to 15 zł.
Wyglądają pysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje
OdpowiedzUsuńUwielbiam łazanki :))
OdpowiedzUsuń