Żeberka duszone w sosie z ziemniaczkami to świetny zestaw na obiad.
SKŁADNIKI:
*80 dkg żeberek wieprzowych (mięsnych)
*przyprawa uniwersalna do mięsa
*sól
*pieprz ziołowy
*czosnek
*zioła prowansalskie
*majeranek
*100 ml czerwonego wina
*0,7 l wody
*3 łyżki mąki
*olej do smażenia
*1 miała marchewka
*przyprawa uniwersalna do sosów, zup innych
*liść laurowy
*ziele angielskie
*80 dkg żeberek wieprzowych (mięsnych)
*przyprawa uniwersalna do mięsa
*sól
*pieprz ziołowy
*czosnek
*zioła prowansalskie
*majeranek
*100 ml czerwonego wina
*0,7 l wody
*3 łyżki mąki
*olej do smażenia
*1 miała marchewka
*przyprawa uniwersalna do sosów, zup innych
*liść laurowy
*ziele angielskie
WYKONANIE:
Żeberka oddzielić od siebie, umyć, włożyć do naczynia. Posypać sporą ilością uniwersalną przyprawą do mięs, szczyptą majeranku, odrobiną pieprzu ziołowego, dodać przeciśnięte 2-3 ząbki czosnku oraz 50 ml wina. Wszystko razem dokładnie wymieszać- wcierając przyprawy w żeberka. Odstawić do lodówki pod przykryciem na 30 min. aby mięso przeszło przyprawami.
Żeberka oddzielić od siebie, umyć, włożyć do naczynia. Posypać sporą ilością uniwersalną przyprawą do mięs, szczyptą majeranku, odrobiną pieprzu ziołowego, dodać przeciśnięte 2-3 ząbki czosnku oraz 50 ml wina. Wszystko razem dokładnie wymieszać- wcierając przyprawy w żeberka. Odstawić do lodówki pod przykryciem na 30 min. aby mięso przeszło przyprawami.
*W tym czasie można obrać i zetrzeć na grubych oczkach marchewkę bądź pokroić w kostkę.
Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię włożyć żeberka układając jedno obok drugiego polewając płynem z przyprawami po wierzchu z naczynia, w którym było mięso.
Obsmażyć z każdej strony na złoty-brązowawy kolor. Pod koniec wlać pozostałe 50 ml wina na patelnię i zmniejszyć ogień do momentu wyparowania alkoholu.
Podczas smażenia należy nastawić wodę w garnuszku wraz z marchewką.
Po usmażeniu żeberek dodać je do gotującego się płynu, zmniejszyć ogień, gotować 10-15 min.
Dodać do smaku sól, przyprawę uniwersalną, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wsypać na nią 3-4 łyżki mąki cały czas mieszając do uzyskania złotej mącznej masy - zasmażki. Dodać ją do gotującego się bulionu cały czas energicznie mieszając do zgęstnienia i uzyskania konsystencji sosu. Na koniec można dodać odrobinę natki pietruszki.
SMACZNEGO!
Propozycje poddania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.