Polecam bardzo smaczną i niezmiernie prostą w przygotowaniu zapiekankę makaronową z użyciem makaronu typu cannelloni, czyli o dużej ok 5 - 7 cm średnicy rurki. Z przepisem na pewno poradzi sobie każdy nawet nowicjusz.
Składniki:
· Opakowanie makaronu cannelloni (ok. 300 g w zależności od firmy)
Farsz do makaronu:
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· 1 nieduża cebula
· 2 małe ząbki czosnku
· 300 g pieczarek
· 500 g zmielonego mięsa
· Oregano
· Przyprawy do smaku (sól, pieprz)
Sos:
· 750 ml. Soku pomidorowego najlepiej 100%
· 1 ząbek czosnku
· 200 g żółtego sera
· Oregano
· Bazylia
· Przyprawy do smaku (sól, pieprz)
Etapy przygotowania dania:
Farsz:
Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Pieczarki oczyścić, umyć a następnie zetrzeć na tarce najlepiej na największych oczkach. Mięso mielone należy podsmażyć na oliwie z oliwek dodając stopniowo cebulę, a po niej pieczarki cały czas mieszając. Powinniśmy smażyć około 10 minut do momentu aż woda z pieczarek odparuje jednakże należy uważać, aby cebula się nie przypaliła w celu zachowania ostrożności wskazane jest zmniejszenie ognia pod patelnią (rondelkiem). Gdy woda w zupełności odparuje należy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko należy razem dokładnie wymieszać i poddusić przez około 5 – 7 minut pod przykryciem, aby mięso przeszło aromatem wszystkich składników.
***
Makaron należy ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu w opcji al’ Dante (ok 7 min.), po ugotowaniu zalać zimną wodą i nie czekając zbyt długo od razu odcedzić.
Wystygnięty makaron nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem upychając w taki sposób, aby mięso nie wylatywało z makaronu. Następnie układamy w nasmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Sok pomidorowy wlać do rondelka i dodać od razu wszystkie wymienione składniki, a także pozostałą część farszu, jeżeli coś zostało. Taką mieszankę należy zagotować.
Nadziewany makaron ułożony w naczyniu trzeba zalać przygotowanym sosem i posypać startym wcześniej żółtym serem.
***
Tak wykonaną zapiekankę wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut aż sos zacznie wrzeć, a ser na znajdujący się na powierzchni stopnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania, może macie podobne spostrzeżenia, rady etc.. chętnie poczytam.