SKŁADNIKI :
- 1 torebka ryżu najlepiej brązowego
- 1/2 piersi z kurczaka ok 350-400 g
- 1/2 kapusty pekińskiej lub cała sałata lodowa
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 pomidor (najlepsze koktajlowe ale wtedy trzeba dać 4-5 szt)
- Przyprawa do gyrosa
- Pieprz ziołowy
- Sól
WYKONANIE :
Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, obsypac przyprawą do gyrosa i odrobiną pieprzu ziolowego.
Smażyć do momentu delikatnego zrumienienia. Do kurczaka polecam stosowanie oliwy z oliwek.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju by był idealnie sypki, pilnować by się nie rozgotowal. Po ugotowaniu od razu wwyspać do salaterki. polecam ryż brązowy - u mnie zwykły biały ale tak to jest jak się męża wysyła do sklepu.
Ryż rozkruszyc i rozprowadzić na dnie miski.
Na ryżu układamy równomiernie kurczaka.
Z kapusty pekińskiej zdejmujemy pierwsze liście. Dzielimy na pół 1/2 chowamy do lodówki - można zrobić inną surówkę obiadowa następnego dnia.
Naszą połówkę myjemy, dzielimy na 3 paski i siekamy.
Posiekaną kapustę rozsypujemy na kurczaka.
Otwieramy kukurydzę przekładamy na sitko 1/2 zawartości puszki.
Po odcedzeniu rozsypać na kapustę.
Paprykę oczyścić i umyć, pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę.
Rozsypać na wierzchu sałatki.
Gotowe.
SMACZNEGO!
Jeżeli wolisz bardziej doprawione to polecam lekko osolić kapustę i paprykę.
Smacznego :). Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń