Wraz z każdą okazją na naszym stole obowiazkowo staje sałatka jarzynowa w towarzystwie innych potraw.
Nie było jeszcze takiej okazji aby jej zabrakło bo co to za święta jak nie ma głównego bohatera na stole - sałatki, którą jedzą wszyscy nawet najmłodsi (bynajmniej w mojej rodzinie).
Ostatnio przeszukując Internet z czystej ciekawości doszłam do wniosku że jest wiele przepisów znacznie różniących się od siebie - z tąd pomysł na ten post.
Zapraszam więc do poznania naszej rodzinnej wersji- składniki bez proporcji bo to kwestia indywidualna.
SKŁADNIKI:
Ziemniaki (ok. Kg)
Marchewka (1/2 porcji ziemniaków)
Jabłka ( 2-3 szt)
Jajka (4-6)
Ogórki kiszone (8-10 szt w zależności od wielkości - jeżeli wolimy opcje kwasniejszą należy dodać więcej)
Cebula (1 szt)
Majonez (najlepiej pasuje typowy Winiary)
Kukurydza konserwowa
Groszek konserwowymała pietruszka Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
Warzywa takie jak marchewka, ziemniaki i pietruszka należy umyć nie obrane i ugotować w skórce tzw. mundurkach.Po ugotowaniu obrać.
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem następnie wymieszać. Dodać majonez i ponownie wymieszać.
Jeżeli wolicie ostrzejszy smak można dodać odrobinę musztardy.
Natomiast jeżeli wolicie opcję lagodniejsza to trzeba dodać odrobinę śmietany.
Smacznego!
Nie było jeszcze takiej okazji aby jej zabrakło bo co to za święta jak nie ma głównego bohatera na stole - sałatki, którą jedzą wszyscy nawet najmłodsi (bynajmniej w mojej rodzinie).
Ostatnio przeszukując Internet z czystej ciekawości doszłam do wniosku że jest wiele przepisów znacznie różniących się od siebie - z tąd pomysł na ten post.
Zapraszam więc do poznania naszej rodzinnej wersji- składniki bez proporcji bo to kwestia indywidualna.
SKŁADNIKI:
Ziemniaki (ok. Kg)
Marchewka (1/2 porcji ziemniaków)
Jabłka ( 2-3 szt)
Jajka (4-6)
Ogórki kiszone (8-10 szt w zależności od wielkości - jeżeli wolimy opcje kwasniejszą należy dodać więcej)
Cebula (1 szt)
Majonez (najlepiej pasuje typowy Winiary)
Kukurydza konserwowa
Groszek konserwowymała pietruszka Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
Warzywa takie jak marchewka, ziemniaki i pietruszka należy umyć nie obrane i ugotować w skórce tzw. mundurkach.Po ugotowaniu obrać.
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem następnie wymieszać. Dodać majonez i ponownie wymieszać.
Jeżeli wolicie ostrzejszy smak można dodać odrobinę musztardy.
Natomiast jeżeli wolicie opcję lagodniejsza to trzeba dodać odrobinę śmietany.
Smacznego!
Zawsze gości u nas na świątecznym stole :) http://allegro.pl/rower-rowerek-trojkolowy-sterowany-panda-4-kolory-i5169605569.html
OdpowiedzUsuńRety to chyba najbardziej "oklepana" sałatka świata.....a wszyscy ja lubią i jak jej zabraknie na stole to, mimo, że każdy niby jest nią znudzony, to tak samo każdy się za nia rozgląda :)
OdpowiedzUsuńKażdy znudzony bynajmniej tak twierdzą u mnie też. . Ale dlaczego jako pierwsza znika ze stołu to już inna kwestia ;)
OdpowiedzUsuńMógłbym ją jeść non-stop :)
OdpowiedzUsuń